گزارش لیدی شال؛

بازارچه های مرزی فرصتی بی نظیر برای توسعه سیستان و بلوچستان

بازارچه های مرزی فرصتی بی نظیر برای توسعه سیستان و بلوچستان

لیدی شال: وجود 13 بازارچه مرزی مصوب همچون ظرفیت های بی نظیر سیستان و بلوچستان است که در صورت توجه به آن می تواند عامل توسعه اقتصادی این استان کمتر توسعه یافته و حتی کشور شود.



خبرگزاری مهر - گروه استان ها: در سالهای اخیر باتوجه به اعمال تحریم های ظالمانه استکبار، بازارچه های شهرهای مرزی کشور، جایگاه ویژه ای از لحاظ ارزش اقتصادی و همین طور جذب گردشگران، به سبب داشتن شرایط مناسب همچون صدها کیلومتر مرز مشترک با کشورهای همسایه، پیدا کرده اند. این بازارچه ها، خلاء اقتصادی موجود در محدوده مرزها را جبران کرده و از خالی شدن حاشیه مرزها جلوگیری می کنند که این امر خود می تواند در بالا بردن ضریب امنیت مرزها و جلوگیری از قاچاق، بسیار مؤثر واقع شود.
با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان جوان ترین استان کشور است و موضوع بیکاری یکی از معضلات جدی آنست بطور قطع با راه اندازی بازارچه ها و گذرگا ه های مرزی و استفاده بهینه از ظرفیت های اقتصادی مرزها، وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم مرزنشین منطقه رونق می یابد و از مهاجرت مردم این دیار و پیدایش پدیده نامبارک حاشیه نشینی هم جلوگیری می شود.
توسعه اقتصادی مناطق دور افتاده و محروم در شهرهای مرزی با توجه به مقوله امنیت مرزی و بهره گیری از قابلیت های مرزنشینان در دفاع از حدود و ثغور کشور، اهمیت بازارچه های مرزی را دوچندان می کند
توسعه اقتصادی مناطق دور افتاده و محروم در شهرهای مرزی با توجه به مقوله امنیت مرزی و بهره گیری از قابلیت های مرزنشینان در دفاع از حدود و ثغور کشور، اهمیت بازارچه های مرزی را دوچندان کرده و رونق خاصی به اقتصاد ساکنین حاشیه مرزهای رسمی می بخشد. از طرف دیگر، بازارچه ها پتانسیل تبدیل کردن شهرهای مرزی به شهرهایی با هدف گردشگری را نیز دارا هستند و می توانند سبب توسعه این صنعت درآمدزای دنیای معاصر شوند.
طبق تعریف بازارچه های مرزی محوطه ای محصور و کنترل شده واقع در نقاط مرزی هستند که مطابق با استانداردهای معین به صورت مستقل یا در قالب تفاهم نامه منعقد شده بین ایران و کشورهای همجوار تأسیس می شوند و دارای محدوده و سقف مشخص سالانه ای برای انجام فعالیت ها و تبادلات تجاری خود هستند. استان سیستان و بلوچستان یکی از مناطقی است که با داشتن حدود ۱۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک (۱۱۰۰ کیلومتر مرز خشکی و ۳۰۰ کیلومتر مرز آبی) با افغانستان و پاکستان در دل خود شهرها و روستاهای مرزی زیادی را جای داده است.
سیستان و بلوچستان برمبنای مصوبه دولت دارای ۱۳ بازارچه مرزی است که بالاترین تعداد بازارچه های فعال در بین استان های مرزی کشور را دارد. از مجموع ۱۳ بازارچه مصوب سیستان و بلوچستان، مقرر است ۶ بازارچه در مرز مشترک با افغانستان و ۷ بازارچه در مرز مشترک با پاکستان فعالیت کنند اما هم اکنون تنها ۸ بازارچه فعال مرزی دارد که ۵ بازارچه آن در مرز مشترک با پاکستان شامل میرجاوه، پیشین، کوهک، جالق و ریمدان و همین طور دو بازارچه مرزی در مرز مشترک با افغانستان شامل میلک و گمشاد است.

گذرگاه های رسمی سیستان و بلوچستان به ۱۱ مرز افزایش می یابد
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی در آخرین سفر خود به استان سیستان و بلوچستان در نشست هماهنگی مراسم افتتاح رسمی مرز «ریمدان» که در فرمانداری چابهار برگزار شد، گفت: بازارچه ها و پایانه های مرزی برای توسعه یک منطقه از جوانب مختلف همچون توسعه امنیتی، اجتماعی و فرهنگی دارای اهمیت است.
وی اضافه کرد: از همین رو در نقاط مرزی باید در زمینه های مختلف به دنبال سرمایه گذاری باشیم و برای تحقق این مهم همه دستگاه های اجرائی باید پای کار باشند تا سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری رغبت داشته باشند.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه جمعیت زیادی در دو سوی مرز «ریمدان» سکونت دارند، اضافه کرد: خوشبختانه دولت پاکستان نیز بر توجه به مرزها و ایجاد زیرساخت ها و تبادل بیشتر کالا و آسان سازی رفت و آمد مردم دو سوی مرز تاکید دارد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه ایجاد زیرساخت های مرزی در نقاط مختلف سیستان و بلوچستان در دستور کار قرار دارد، اشاره کرد: خیلی خوشحال هستیم که گذرگاه های رسمی مرزهای سیستان و بلوچستان به تعداد ۱۱ مرز خاکی و آبی درحال افزایش است.
این وعده وزیر راه و شهرسازی در حالی مطرح می شود که همچنان مشکلات و کمبودهای زیرساختی در بعضی از گذرگاه های مرزی سیستان و بلوچستان موجب ایجاد مشکلات برای مردم و بازرگانان شده است. مردم عادی هم باید بتوانند در مرزها تجارت کنند از همین رو محمد صالح عزیزی یکی از شهروندان سیستان و بلوچستانی در گفت و گو با خبرنگار مهر، گفت: با اشاره به خشکسالی های دو دهه اخیر در استان و از بین رفتن زمینه اشتغال در حوزه کشاورزی و دامداری و مهاجرت روستاییان و عشایر به شهرها بطور قطع با راه اندازی بازارچه های مرزی و بهره برداری حداکثری از مرز باید شرایط استفاده مرزنشینان از این فرصت برقرار شود. وی با اشاره به اینکه در بعضی از گذرگاه های مرزی سیستان و بلوچستان همچنان زیرساخت های لازم همچون راه دسترسی مناسب و همین طور زیرساخت های ارتباطی همچون اینترنت وجود ندارد، اضافه کرد: البته متأسفانه علاوه بر این مشکلات در بعضی از گذرگاه های هنوز نماینده های دستگاه های اجرائی مرتبط نیز به خوبی مستقر نشده اند.
عزیزی با تاکید بر اینکه مردم عادی هم باید بتوانند در مرزها تجارت کنند، اضافه کرد: متأسفانه گاهی مشاهده می شود در مرزهای استان سیستان و بلوچستان تنها افرادی خاص به تجارت و صادرات مشغول هستند و هماهنگ نبودن دستگاه های در رابطه با یکدیگر مانعی برای فعالیت مردم عادی است.
بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان جزو فعال ترین بازارچه های مرزی کشور است ماندانا زنگنه، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار مهر، گفت: بازارچه های مرزی استان سیستان و بلوچستان در زمینه صادرات و واردات از فعال ترین بازارچه های کشور محسوب می شوند. وی عمده کالاهای صادراتی از سیستان و بلوچستان را سیمان، سیب درختی، کاشی و سرامیک عنوان نمود و اضافه کرد: این استان به سبب همجواری با کشورهای آسیای میانه و دست داشتن در آب های آزاد جهانی بعنوان کوتاه ترین راه ارتباطی کشورهای حوزه آسیای میانه با جهان شناخته می شود که بهره گیری از این مزیت می تواند آنرا به سکوی اقتصادی منطقه تبدیل کند. معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان افزود: از همین رو در مذاکرات و پیگیری های صورت گرفته با مسئولان کشورهای همسایه، بتازگی و در حاشیه آئین افتتاح مرز رسمی ریمدان درباب راه اندازی بازارچه های مرزی خرده فروشی با مدیران و هیأت کشور پاکستان مذاکره انجام شد. وی اشاره کرد: در صورت اجرائی شدن طرح بازارچه های مرزی خرده فروشی درآمد و معیشت تعداد زیادی از مرزنشینان این استان تحت تأثیر مستقیم قرار می گیرد. زنگنه با اعلان اینکه مبادلات تجاری مرزی یکی از فاکتورهای اصلی در برقراری ارتباط بین کشورهای همسایه و امرار معاش مردم مرزنشین است، اشاره کرد: اجرای این بازارچه ها در نقاط مرزی سیستان و بلوچستان علاوه بر تأثیر مستقیم بر درآمد مرزنشینان، امنیت منطقه را نیز می افزاید. صادرات بیش از ۹۵۰ هزار تن کالا از بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان مبین میر، مدیر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار مهر، گفت: از شروع امسال تا حالا میزان صادرات از بازارچه های مرزی استان سیستان و بلوچستان بیش از ۹۵۰ هزار تن بوده است. وی با اشاره به اینکه این حجم صادرات با توجه محدودیت های تردد و حمل و نقل ناشی از بیماری کرونا، یک رکورد شمرده می شود، اضافه کرد: طی این مدت بیشترین میزان صادرات بوسیله بازارچه های مرزی میرجاوه و کهک انجام شده است. مدیر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان اظهار داشت: هم اکنون این استان دارای ۸ بازارچه مرزی فعال شامل بازارچه های مرزی گمشاد و میلک در شهرستان هیرمند، بازارچه مرزی میرجاوه، بازارچه مرزی کوهک و جالق شهرستان سراوان، بازارچه مرزی پیشین شهرستان سرباز و بازارچه مرزی ریمدان شهرستان چابهار است. در شش ماه اول سال جاری ۱۰ درصد تجارت کشور بوسیله بازارچه های مرزی استان سیستان و بلوچستان صورت گرفته است وی افزود: هم اکنون بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان از گمشاد در حوزه کشور افغانستان تا ریمدان در حوزه کشور پاکستان فعال است و اغلب صادرات به کشور پاکستان بوسیله این مرزها انجام می شود.
میر با اشاره به اینکه در شش ماه اول سال جاری ۱۰ درصد تجارت کشور بوسیله بازارچه های مرزی استان سیستان و بلوچستان صورت گرفته است، اشاره کرد: همین طور اقدامات زیرساختی بازارچه مرزی پسابندر شهرستان چابهار در حال انجام بوده و در دهه فجر امسال به بهره برداری می رسد.
در مجموع باتوجه به مرزی بودن سیستان و بلوچستان توسعه بازارچه های مرزی بطور قطع می تواند بعنوان برگ برنده این استان و تسهیل کننده برای قرار گرفتن در مدار و ریل توسعه شمرده شود و در این میان وجود قرابت و نزدیکی فرهنگی و دینی میان مردم این استان با استان های هم مرز خود در افغانستان و پاکستان و برقراری روابط دیرینه تجاری میان مردمان این استان در فراهم کردن شرایط برای توسعه این مناطق بسیار حائز اهمیت می باشد.


منبع:

1399/11/07
23:41:54
0.0 / 5
978
تگهای خبر: استاندارد , اقتصادی , امنیت , اینترنت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
لیدی شال LadyShal