تیرماه داغ ترین ماه تورمی امسال

تیرماه داغ ترین ماه تورمی امسال

لیدی شال: با توجه به این که طی سه ماه اخیر، هم تورم نقطه ای و هم تورم ماهانه در راه صعودی قرار داشته اما بنظر می رسد تورم گروه خوراکی ها در این بین بالاتر از سایر گروههای کالایی تحت تأثیر جنگ بوده است.



به گزارش لیدی شال به نقل از مهر، مرکز آمار ایران در جدید ترین گزارش خود، شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور در تیرماه امسال را منتشر نمود. بررسی ها نشان داده است که در این ماه، اقتصاد ایران شاهد یک روند دوگانه در قیمتها بوده است؛ از یک سو، افزایش قیمت برخی اقلام اساسی مانند نان و غلات، را شاهد بودیم و از طرفی، کاهش نسبی قیمت برخی کالاهای دیگر، به وقوع پیوسته است.

بر اساس اعلام مرکز آمار ایران و داده های انتشار یافته، نان و غلات بیشترین افزایش قیمت را در تیرماه داشته اند؛ به صورتی که تورم ماهانه آنها به ۱۶.۶ درصد رسیده است.
همچنین روغن ها و چربی ها (۷.۳ درصد)، گوشت قرمز و گوشت ماکیان (۵.۸ درصد)، نوشیدنی های غیر الکلی (۵.۷ درصد) و گوشت قرمز، سفید و فرآورده های آنها (۵.۵ درصد) افزایش قیمت داشته است.
پس از آن دخانیات (۶.۳ درصد) و آب، برق و سوخت (۴.۹ درصد) در تیرماه افزایش قیمت داشته اند و در مقابل، بررسی داده ها نشان داده است کمترین افزایش قیمت در ارتباط با سه گروه قند، شکر و شیرینی ها (۴.۵- درصد)، میوه و خشکبار (۲.۸- درصد) و آموزش (۱.۶ درصد) است.
تفاوت نرخ تورم نقطه ای خوراکی ها بین دو ماه خرداد و تیر بسیار چشم گیرتر از تفاوت تورم کل است. در سومین ماه بهار نرخ تورم نقطه ای کالاهای خوراکی ۴۲.۳ درصد ثبت شده بود که این رقم در تیر ماه با ۵ واحد درصد افزایش به ۴۷.۳ درصد رسیده است. نرخ تورم ماهانه نیز در نخستین ماه تابستان معادل ۳.۵ درصد ثبت شده که نسبت به خرداد ماه افزایش ۰.۲ واحد درصدی داشته است. نرخ تورم ماهانه خوراکی ها در خرداد ماه ۴.۹ درصد ثبت شده بود که در تیر ماه به ۵.۱ درصد رسید. بر این اساس در مورد تورم ماهانه هر دو ماه خرداد و تیر می توان به فاصله ۱.۶ واحد درصدی تورم ماهانه خوراکی ها با تورم ماهانه کل اشاره نمود.
با وجود این که طی سه ماه اخیر (اردیبهشت، خرداد و تیر)، هم تورم نقطه ای و هم تورم ماهانه در راه صعودی قرار داشتند، به نظر می آید تورم گروه خوراکی ها بالاتر از سایر گروههای کالایی تحت تأثیر جنگ قرار گرفته است. این مورد منعکس کننده افزایش تمایل خانوارها به خرید خوراکیهای اساسی در شرایط بحرانی است.

تورم نقطه ای نان و غلات


رشد تقاضای خوراکی ها در دوران جنگ، در آمارهای تورمی تیر ماه به روشنی دیده می شود به صورتی که تورم ماهانه تیر ماه برای گروه کالایی نان و غلات ۱۶.۶ درصد ثبت شده است. همین طور تورم نقطه به نقطه این گروه کالایی در تیر ماه به حدود ۸۲ درصد رسیده است. گروه نان و غلات دارای ضریب اهمیت ۶.۴ در سبد مصرفی خانوار است که رقم بزرگی در اقلام خوراکی بحساب می آید. به بیانی دیگر اگر اقلام مصرفی یک خانوار ایرانی در ماه، ۱۰۰ واحد درنظر گرفته شود، بطور میانگین ۶.۴ واحد از کل مصرف به نان و غلات اختصاص دارد. ضریب اهمیت کالاهای خوراکی برای دهک های مختلف درآمدی متفاوت می باشد به صورتی که این ضریب برای دهک یک بالاتر از ۴۲ درصد و برای دهک ده کمتر از ۲۲ درصد ارزیابی شده است. همین طور محاسبات «دنیای اقتصاد» نشان داده است حدود یک سوم تورم ماهانه کل، در تیر ماه به افزایش قیمت های گروه نان و غلات مربوط است.
در کنار تورم نقطه به نقطه و ماهانه ثبت شده برای اقلام خوراکی، در تیر ماه تورم گروههای کالایی بهداشت و درمان و مبلمان و لوازم خانگی نیز در صدر قرار داشتند. تورم ماهانه تیرماه برای گروه کالایی مبلمان و لوازم خانگی ۴.۳ درصد ثبت شده که بصورت نسبی تورم ماهانه بالایی بحساب می آید. تورم نقطه به نقطه برای این گروه کالایی ۴۳.۵ درصد بوده است. در تیر ماه تورم ماهانه و نقطه ای گروه بهداشت و درمان نیز ۲.۹ و ۴۵ درصد گزارش شده است.
در نتیجه اینکه، طبق اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه به نقطه تیر ماه از ۴۱ درصد گذشت که از خرداد ماه ۱۴۰۲ تا حالا بی سابقه است. نرخ تورم ماهانه تیر ماه نیز با ۰.۲ واحد درصد افزایش نسبت به ماه قبل، ۳.۵ درصد ثبت گردید. همچون خرداد ماه، گروه خوراکی ها بیشترین اثرگذاری را در نرخ تورم تیر ماه داشته است. تورم تیر ماه و به ویژه تورم اقلام خوراکی گویای اثر جنگ تحمیلی ۱۲ روزه بر اقتصاد است


منبع:

1404/05/08
10:31:47
5.0 / 5
17
تگهای خبر: خدمات , قیمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

لیدی شال LadyShal