خاموش کردن یکی از موتورهای تورم زا با توقف استقراض از بانک مرکزی

خاموش کردن یکی از موتورهای تورم زا با توقف استقراض از بانک مرکزی

به گزارش لیدی شال دولت سیزدهم با توقف استقراض از بانک مرکزی از شهریور ماه سال گذشته، علاوه بر خاموشی یکی از موتورهای تورم زا، بعد از ۹ سال رشد ماهانه نقدینگی را منفی کرد.



به گزارش لیدی شال به نقل از وزارت امور اقتصادی و دارایی، یکی از طریق هایی که دولت های گذشته همواره برای جبران کسری بودجه به آن روی می آوردند استقراض از بانک مرکزی بوده است که این عمل به صورت مستقیم از بانک مرکزی یا با واسطه قرار دادن دیگر بانکها از بانک مرکزی صورت می گرفت.
از عمده نتایج این عمل در سالهای گذشته رشد پایه پولی و حجم نقدینگی و در نهایت ایجاد تورم در کشور بود. دولت یازدهم و دوازدهم رکورد دار استقراض از بانک مرکزی بود بگونه ای که بر مبنای آمار بانک مرکزی، در ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم در شهریور ۱۳۹۲ بدهی دولت به بانک مرکزی حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان بود، اما این رقم به علت بی انضباطی مالی دولت در مردادماه ۱۴۰۰ یعنی در زمانی که دولت پایان یافت، به رقم ۱۶۵ هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان رسید و بدهی دولت (بدون احتساب بدهی شرکتهای دولتی) بیشتر از ۱۲ برابر شده بود.
پایان استقراض دولت از بانک مرکزی، سرآغازی امیدوار کننده
در شهریور ماه سال قبل و بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم، وزیر امور اقتصادی و دارایی، از صفر شدن میزان استقراض دولت از بانک مرکزی اطلاع داد. همینطور در مهر ماه ۱۴۰۰ سید احسان خاندوزی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی اعلام نمود: «در شهریور موفق شدیم برخلاف پنج ماه اول، بدون یک ریال استقراضِ جدید از بانک مرکزی، حقوق ها را (حتی زودتر از موعد) پرداخت نماییم. البته نحوه تأمین کسری بودجه در اوایل سال، همچنان تنور تورم را گرم نگه داشته است! طبیعی است آثار مثبت اقدامات امروز، با چند ماه تأخیر ظاهر خواهد شد.»
پس از مدتی، نخستین اثر مثبت این اقدام دولت سیزدهم ظاهر شد و آن کاهش ۴.۵ درصدی تورم نقطه به نقطه در مهرماه سال قبل بود.
کاهش حجم نقدینگی در فروردین ماه
بر اساس گزارش بانک مرکزی، در فروردین سال جاری حجم نقدینگی به ۴۸۲۳.۲۹ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به ماه پیش از آن (اسفند ۱۴۰۰) ۲ دهم درصد کمتر شده است. این اتفاق بعد از ۹ سال (از فرودین ماه ۱۳۹۲)، در دولت سیزدهم صورت گرفت که میتوان دلیل عمده آنرا توقف استقراض دولت از بانک مرکزی و کاهش خلق پول سیستم بانکی بیان کرد.
پیشتر هم قائم مقام بانک مرکزی ضمن اشاره به همراه شدن دولت سیزدهم با بانک مرکزی بیان کرده بود که شاهد منضبط تر شدن دولت هستیم به نحوی که دولت پارسال بدهی تنخواه خود به ما را تسویه کرد و امسال هم به دنبال تنخواه نبوده است. ابوالحسنی اظهار داشته بود: در واقع تلاش می نماییم که دولت کمتر احتیاج به استقراض از بانک مرکزی پیدا کند که آثار این عملکرد اخیر را میتوان در آمار نقدینگی آخر فروردین ۱۴۰۱ به نسبت اسفند ۱۴۰۰ ببینیم که رشد نقدینگی منفی بوده است. البته که آثار اصلی و قطعی آنرا باید آخر سال سنجید.
رئیس کل بانک مرکزی هم در تشریح علل کاهش رشد نقدینگی امسال بیان نمود: در سالیان گذشته مطابق قانون بودجه هر سال، دولت تنخواهی را از بانک مرکزی دریافت می کرد، سال جاری خوشبختانه این تنخواه را در اختیار دولت قرار ندادیم و این هم یکی از عوامل کاهش رشد نقدینگی بوده است.
بدین ترتیب، دولت همان گونه که اعلام نموده بود، استقراض از بانک مرکزی خط قرمز است، بر این خط قرمز ایستاد و به اذعان کارشناسان تداوم این روند و عدم عبور از این خط قرمز در نهایت می تواند به کنترل تورم بینجامد چونکه نقدینگی اصلی ترین موتور محرکه تورم در کشور ماست.



منبع:

1401/04/16
14:43:53
5.0 / 5
399
تگهای خبر: اقتصادی , بانك مركزی , دولتی , طلا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
لیدی شال LadyShal