پیش بینی صندوق بین المللی پول از رشد اقتصاد جهان و ایران
لیدی شال: صندوق بین المللی پول (IMF) با اشاره به تاثیر تعرفه های آمریکا که حال به بالاترین میزان در 100 سال اخیر رسیده است، پیش بینی رشد خود برای آمریکا، چین و بیشتر کشورها را کاهش و هشدار داد که افزایش تنش های تجاری موجب کاهش بیشتر رشد اقتصادی خواهد شد.
به گزارش لیدی شال به نقل از ایسنا، صندوق بین المللی پول بروزرسانی گزارش «چشم انداز اقتصاد جهانی» خودرا فقط ۱۰ روز بعد از آن منتشر نموده است که دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، تعرفه های جهانی بر تقریباً همه شرکای تجاری و نرخ های بالاتر که هم اکنون تعلیق شده است را برای خیلی از کشورها اعلام نمود.
صندوق بین المللی پول، پیش بینی خود برای رشد اقتصاد جهانی را ۰.۵ درصد کم کرد و رقم رشد اقتصادی برای سال ۲۰۲۵ را ۲.۸ درصد اعلام نمود و با ۰.۳ درصد به سه درصد از پیش بینی ژانویه خود کم کرد بر اساس این که رشد در هر دو سال به ۳.۳ درصد می رسد.
این صندوق اظهار کرد: انتظار می رود تورم باتوجه به تاثیر تعرفه ها، آهسته تر از آن چه انتظار میرفت کم شود و به ۴.۳ درصد در سال ۲۰۲۵ و ۳.۶ درصد در سال ۲۰۲۶ برسد که این رقم برای آمریکا و سایر اقتصادهای پیشرفته، به سطح بالاتری بازنگری شده است.
صندوق بین المللی پول این گزارش را «پیش بینی مرجع» برمبنای تحولات فعلی تا چهارم آوریل خواند و به پیچیدگی و بی ثباتی شدید وضعیت فعلی اشاره نمود.
پیر-اولیویه گورینشاس، اقتصاددان ارشد صندوق بین المللی پول اظهار داشت: ما وارد عصر جدیدی می شویم برای اینکه سیستم اقتصادی جهانی ۸۰ سال گذشته، درحال تنظیم مجدد است. تشدید سریع تنش های تجاری و عدم اطمینان بالا در مورد سیاستهای آینده، تاثیر قابل توجهی بر کارهای اقتصادی جهانی خواهد گذاشت.
وی در مصاحبه ای با رویترز اظهار داشت: این موارد بسیار قابل توجه و همه مناطق جهان را تحت تأثیر قرار داده است. ما شاهد رشد کمتر در آمریکا، در منطقه یورو، چین و در سایر نقاط جهان هستیم.
اقتصاددان ارشد صندوق بین المللی پول اظهار داشت: تشدید تنش های تجاری میان آمریکا و سایر کشورها، به عدم اطمینان بیشتر دامن می زند، نوسانات بیشتری در بازار مالی ایجاد و شرایط مالی را مشکل تر می کند. همین طور چشم انداز ضعیف تر رشد اقتصادی، تقاضا برای دلار را کاهش داده است.
با این حال، چشم انداز رشد میان مدت، متوسط مانده و پیش بینی پنج ساله روی ۳.۲ درصد است که کمتر از متوسط تاریخی ۳.۷ درصد در فاصله سالیان ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ است.
صندوق بین المللی پول پیش بینی خودرا برای رشد تجارت جهانی، ۱.۵ درصد کم کرد و به ۱.۷ درصد رساند که نصف رشدی است که در سال ۲۰۲۴ مشاهده شده بود و نشان دهنده تشدید پراکندگی اقتصاد جهانی است.
گورینچاس اظهار داشت: افزایش شدید تعرفه ها میان آمریکا و چین، به کاهش تجارت دوجانبه بین دو اقتصاد بزرگ جهان منجر می شود و اضافه کرد: این مورد بر رشد تجارت جهانی تاثیر می گذارد، تجارت ادامه خواهد داشت، اما هزینه بیشتری به همراه دارد و کارایی کمتری خواهد داشت.
او با اشاره به سردرگمی و عدم اطمینان در مورد محل سرمایه گذاری و محل تامین محصولات و اجزای سازنده اظهار داشت: بازگرداندن قابلیت پیش بینی و شفافیت به سیستم تجاری به هر شکلی که باشد، کاملا حیاتیست.
کاهش رشد آمریکا و تورم بالا
صندوق بین المللی پول پیش بینی خود برای رشد اقتصاد آمریکا را به ۱.۸ درصد در سال ۲۰۲۵ کم کرد که یک واحد درصد نسبت به برآورد رشد ۲.۸ درصدی در سال ۲۰۲۴ کمتر است و با استناد به عدم قطعیت سیاستها و تنش های تجاری، رشد این کشور در سال ۲۰۲۶ را به میزان ۰.۴ درصد کم کرد و ۱.۷ درصد برآورد کرد.
گورینچاس می گوید که صندوق بین المللی پول رکود اقتصادی در آمریکا را پیش بینی نمی کند، اما احتمال رکود از حدود ۲۵ درصد، به ۳۷ درصد بالا رفته است. وی گفت که صندوق بین المللی پول حال به سبب تعرفه ها و قدرت زیربنایی خدمات، تورم کل آمریکا را سه درصد در سال ۲۰۲۵ پیش بینی می کند که یک درصد بیش از نرخ پیش بینی شده در ژانویه است؛ به این معنا که فدرال رزرو باید در حفظ انتظارات تورمی بسیار هوشیار باشد و اشاره کرد که خیلی از آمریکایی ها هنوز از افزایش تورم در طول همه گیری کووید رنج می برند.
وی در جواب سوالی درباره ی تاثیر هرگونه اقدام کاخ سفید برای برکناری جروم پاول، رییس فدرال رزرو، اظهار داشت: بسیار حیاتیست که بانکهای مرکزی بتوانند مستقل بمانند تا اعتبار خودرا در روبرو شدن با تورم حفظ کنند.
پیش بینی رشد همسایگان آمریکا، کانادا و مکزیک که هر دو هدف تعرفه های ترامپ قرار گرفته اند، کم شده است و صندوق بین المللی پول پیش بینی نمود که اقتصاد کانادا در سال ۲۰۲۵ بجای رشد دو درصدی پیش بینی شده برای هر دو سال در گزارش ژانویه این وام دهنده، ۱.۴ درصد در سال ۲۰۲۵ و ۱.۶ درصد در سال ۲۰۲۶ رشد می کند همین طور پیش بینی نمود که مکزیک به سختی از تعرفه ها لطمه خواهد دید و رشد آن به منفی ۰.۳ درصد در سال ۲۰۲۵ کم می شود، یعنی کاهش شدید ۱.۷ درصدی نسبت به پیش بینی ژانویه را ثبت خواهدنمود.
اقتصادهای خاورمیانه و آسیای مرکزی
صندوق بین المللی پول پیش بینی نمود که رشد اقتصاد خاورمیانه و آسیای مرکزی از رقم ۲.۴ درصد در سال ۲۰۲۴، به سه درصد در سال ۲۰۲۵ و به ۳.۵ درصد در سال ۲۰۲۶ بهبود می یابد که به سبب کاهش اثرات اختلالات در تولید نفت، حمل و نقل و کاهش تاثیر درگیری های جاری است.
این صندوق، پیش بینی خود از رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ایران در سال ۲۰۲۵ را ۰.۳ درصد برآورد کرد اما انتظار دارد نرخ رشد در سال ۲۰۲۶، به ۱.۱ درصد بهبود یابد. همین طور پیش بینی نمود افزایش قیمت مصرف کننده در مقایسه با ۳۲.۶ درصد در سال ۲۰۲۴، به ۴۳.۳ درصد در سال ۲۰۲۵ رشد کند اما در سال ۲۰۲۶، به ۴۲.۵ درصد کم شود. صندوق بین المللی پول، نرخ بیکاری ایران را ۹.۵ درصد در سال ۲۰۲۵ و ۹.۲ درصد در سال ۲۰۲۶ پیش بینی نمود.
منبع: لیدی شال
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب