یادداشت؛

اجماع اتاق ایران و دولت برای مدیریت آثار اقتصادی كرونا

اجماع اتاق ایران و دولت برای مدیریت آثار اقتصادی كرونا

لیدی شال: نایب رییس اتاق بازرگانی ایران، تبعات اقتصادی شیوع كرونا در ایران و جهان را تشریح نمود و از تلاش اتاق ایران و دولت برای شناسایی و رفع مشكلات ناشی از این مسئله آگاهی داده است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها_ حسین سلاح ورزی *: ویروس كرونا، در چارچوب یك اپیدمی ظهور كرده و طبق گزارش های سازمان بهداشت جهانی، بعنوان یك پدیده بدون مرز و فراگیر در حال رشد و انتشار در جهان است. در ایران نیز متأسفانه طبق گزارش های وزارت بهداشت، شیوع این ویروس در حال گسترش است كه به تأثیرات بسیار مشخص و سلسه وار بر اقتصاد ایران و كسب وكارهای مختلف منجر گردیده است. این اثرگذاری در حوزه های مختلف اقتصادی از مباحث تجارت خارجی و واردات و صادرات گرفته تا كسب وكارهای خرد و خدماتی را تحت تأثیر قرار داده و می تواند دومینووار بخش قابل توجهی از اقتصاد ایران را متأثر كند.
در حوزه تجارت خارجی، به سبب انتشار اخبار گوناگون شیوع این ویروس در سطح كشور، شاهد بودیم كه اغلب كشورهای همسایه، مرزهای تجاری با ایران را بسته اند و اجازه ورود به محصولات صادراتی ایرانی نمی دهند. این مسئله می تواند آثار و تبعات مختلف چندوجهی برای ما داشته باشد. یكی اینكه در شرایط فعلی صف طویلی از كامیون ها و كانتینرهای حامل محصولات تجاری كه برخی فسادپذیر و دارای تاریخ مصرف هستند، به وجود آمده و نبود امكان صادرات این كالاها، ضرر مستقیمی به بنگاه های مربوطه وارد میكند.
در آن سوی ماجرا، صادر نشدن این كالاها اثراتی بر دخل وخرج ارزی كشور دارد، برای اینكه در طول ۱.۵ سال گذشته، عمده ترین مجرای درآمدی كشور از محل صادرات غیرنفتی، خصوصاً به كشورهای همسایه بوده كه درآمد حاصل از آن، نیازهای ارزی كشور ازجمله نیاز ارزی حوزه واردات را تامین می كرده است؛ به این جهت كم یا قطع شدن این درآمد ارزی می تواند بخش واردات و تامین نیازهای ارزی را متأثر كند. همین طور ادامه دار شدن اثرات اقتصادی كرونا در بین مدت، بخش مولد كشور به خصوص تولیدات صادراتی را تحت تأثیر قرار می دهد و به كاهش تولید دامن می زند.
در بخش دیگر قضیه، كسب وكارهای داخلی كشور یكی از اصلی ترین بازنده های انتشار كرونا هستند. به خصوص كه در اقتصاد ما بخش خدمات سهم قابل توجهی در تولید ناخالص داخلی و اشتغال رسمی و غیررسمی كشور دارد و متأسفانه در جریان شیوع این ویروس، می بینیم كه طیف وسیعی از كسب وكارهای این حوزه، به خصوص در گردشگری، پذیرایی و اقامتی، تورگردانی و مسافرت و موضوعات در رابطه با آن به شدت تحت تأثیر قرار گرفته اند. این در حالیست كه از قضا ماه های پایانی سال و نوروز، پیك درآمدی و فروش این كسب وكارهاست و ركود فعالیت آنها تهدید و خطر جدی برای اشتغال، ایفای تعهدات، تسویه بدهی ها و چك های آنها محسوب می شود.
موضوع تبعات اقتصادی كرونا جدی است؛ اما هم اتاق ایران بعنوان نماینده بخش خصوصی و هم دولت با تشكیل ستاد مدیریت آثار اقتصادی كرونا دست به كار شده اند و با برگزاری جلساتی فشرده، ضمن شناسایی آثار و تبعات اقتصادی كرونا، به دنبال پیشنهاد راهكارهای كاهش لطمات و پیش بینی یك نظام جبرانی برای آن هستند.
به طور مثال، در حوزه قطع تجارت خارجی و كاهش واردات و صادرات، پیشنهاد مشخص اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران این بوده است كه در این شرایط دیپلماسی اقتصادی و دیپلماسی بهداشتی كشور فعال تر شود و بوسیله وزارت بهداشت و كمیسیون های مشترك اقتصادی با كشورهای همسایه، مذاكرات فشرده ای برای حل وفصل مشكلات آغاز و تمهیدات لازم بهداشتی برای اطمینان بخشی به طرف های تجاری نیز اندیشیده شود تا بتوانیم جریان صادرات را با رعایت نكات بهداشتی تداوم دهیم و با جلوگیری از ایجاد وقفه و سكته در روند صادرات، بتوانیم جریان پایدار درآمد ارزی كشور را حفظ نماییم.
همچنین در بخش واردات، اتاق ایران پیشنهاد داده است در مقطع فعلی، حتی به صورت موقت، امكان واردات بدون انتقال ارز فراهم گردد تا قسمتی از نیازهای اساسی و خصوصاً نیازهای مقابله با كرونا در حوزه تشخیص، درمان و پیشگیری با سرعت وارد شود. در موضوعات در رابطه با كسب وكارهای داخلی نیز بنظر می رسد لطمه كسب وكارهای خرد و خدماتی جدی باشد. به این جهت پیشنهاد شده برای جلوگیری از آزار بیشتر به این كسب وكارها و حفظ مشاغل در رابطه با آنها، تسهیلات بیمه ای و مالیاتی مدنظر قرار بگیرد و مهلت تعهدات مالی آنها نیز به تعویق بیفتد.
*نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران


منبع:

1398/12/21
23:59:15
5.0 / 5
3849
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
لینک دوستان لیدی شال
لیدی شال LadyShal