در گزارش لیدی شال مطرح شد

صدمه های گسترش معافیت مالیاتی مناطق آزاد

صدمه های گسترش معافیت مالیاتی مناطق آزاد

به گزارش لیدی شال كارشناسان معتقدند معاف شدن مناطق آزاد از مالیات بر ارزش افزوده شفافیت را خدشه دار می كند و برای پشتیبانی از تولیدكننده نباید مالیات مصرف كننده را معاف كرد.



هادی ترابی فر در گفت و گو با خبرنگار مهر درباره تبعات معافیت مناطق آزاد از مالیات بر ارزش افزوده، تصریح كرد: معافیت های مالیات همیشه مبتنی بر دلایلی اعمال می شوند كه در مالیات مستقیم و ارزش افزوده متفاوت می باشد.
این كارشناس اقتصادی اضافه كرد: عمده دلیل اعمال معافیت در مالیات بر ارزش افزوده به دو مورد برمی گردد. مورد اول اینكه هزینه وصول و اجرای این نوع مالیات در بعضی حوزه ها بالاست. بعنوان مثال دریافت مالیات بر ارزش افزوده از بخش كشاورزی دشوار است و احتیاج به هزینه كرد زیادی دارد. دلیل دیگر هم معاف كردن مالیات بر ارزش افزوده از كالاهای مایحتاج اصلی خانوارهای ضعیف است.
تنها راهكار خروج از فشارهای كسری بودجه، مالیات است
ترابی فر خاطرنشان كرد: اگر این علل را متقن نماییم و هر دلیل دیگری غیر از این دو مورد را كنار بگذاریم، می توانیم به یك قانون جامع و شفاف مالیاتی برسیم؛ هم اكنون در شرایطی هستیم كه به شدت كسری بودجه به كشور فشار وارد می نماید و تنها راهكار اصلی قابل اتكا برای دولت، درآمدهای مالیاتی است.
وی اضافه كرد: قبل از این دولت اعلام نمود می خواهد پیش نویس لایحه اصلاح معافیت های مالیاتی را تهیه نماید اما در نهایت این لایحه با لایحه مالیات مجموع بر درآمد ادغام شد. اما با عنایت به اینكه هم اكنون بحث معافیت ها مطرح است چرا این اصلاح معافیت ها را در مالیات بر ارزش افزوده اعمال نمی كند؟
برای پشتیبانی از تولید مالیات مصرف كننده را معاف كنیم؟!
این كارشناس اقتصادی با اشاره به تصمیم برخی نمایندگان مجلس برای معافیت مناطق آزاد از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، تصریح كرد: عمده دلیل معافیت مناطق آزاد به قانون «چگونگی اداره مناطق آزاد» بر می گردد. در این قانون مبحث «رونق تولید و صادرات» بعنوان هدف اصلی ایجاد مناطق آزاد ذكر شده است.
وی اضافه كرد: برای دستیابی به این هدف، باید از تولیدكننده حمایت كرد اما هم اكنون این مناطق از مالیات بر ارزش افزوده ای معاف هستند كه به مصرف كننده برخورد می كند.
ترابی فر با اشاره به اینكه بنیان مالیات ارزش افزوده، دریافت مالیات از مصرف كننده است، خاطرنشان كرد: اگر به دنبال پشتیبانی از تولیدكننده هستیم چرا مالیاتی را كه مربوط به مصرف كننده است معاف كرده ایم؟
معافیت مناطق آزاد شفافیت را از بین می برد
وی با یادآوری این مطلب كه مالیات بر ارزش افزوده با دو هدف «افزایش درآمد» و «شفافیت» در كشور ما تصویب گردید، تصریح كرد: با عنایت به اینكه ارزش افزوده از تمام حلقه های تولید تا مصرف را در بر می گیرد بنابراین تمامی معاملات و كسب درآمدها در تمامی حلقه ها شفاف می شود.
این كارشناس اقتصادی اضافه كرد: حال در این میان یكی از حلقه ها از مالیات بر ارزش افزوده معاف می شود این مسئله منجر به پنهان ماندن حساب و كتاب ها از دید دستگاه مالیات ستان می شود و معلوم نیست كه كالا چند دست رد و بدل شده است.
ترابی فر اظهار داشت: معافیت مناطق آزاد از مالیات بر ارزش افزوده شفافیت را خدشه دار می كند و به فرار مالیاتی و سواستفاده از موقعیت مناطق برای سودجویی منجر می شود.
معافیت مالیاتی، وابستگی به درآمدهای نفتی را افزایش می دهد
وی خاطرنشان كرد: ازاین رو با عنایت به فلسفه مالیات بر ارزش افزوده، معافیت های مالیاتی، نیاز كشور به درآمدهای مالیات و كسری بودجه بزرگی كه امسال و احیانا سال بعد رخ خواهد داد، باید معافیت مناطق آزاد لغو شود.
ترابی فر خاطرنشان كرد: معافیت ها به كاهش درآمدهای دولت منجر می شود و وابستگی به درآمدهای نفتی را زیاد می كند این در شرایطی است كه درآمدهای نفتی به علت تحریم ها قابل اتكا نیست.
معافیت ۲۰ ساله مالیات عملكرد مناطق آزاد!
وی همینطور با اشاره به طولانی بودن زمان معافیت مالیات عملكرد مناطق ِآزاد اظهار داشت: حتی در معافیت مالیات عملكرد هم زمان زیادی را به مناطق آزاد اختصاص داده ایم؛ مطابق با ماده ۱۳ قانون «چگونگی اداره مناطق آزاد» این مناطق مشمول معافیت ۱۵ ساله از پرداخت مالیات عملكرد شركت ها و تولیدكننده ها بودند و در اصلاحیه ای كه به این قانون خورد زمان معافیت به ۲۰ سال افزایش پیدا كرد.
ترابی فر افزود: در واقع تولیدكننده از زمانی كه شركت را در منطقه ثبت می كند تا ۲۰ سال معافیت دارد، در حالیكه بررسی وضعیت كشورهای عضو منا نشان داده است كه بازه زمانی معافیت مالیاتی در این كشورها به جز كشور مصر به ۲۰ سال نمی رسد. بعنوان مثال طول زمان معافیت ها در الجزایر ۱۰ سال، اردن ۱۲ سال، كویت ۱۰ سال، لبنان ۱۰ سال و یمن ۷ سال است.

1398/07/30
09:54:03
5.0 / 5
4632
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
لیدی شال LadyShal