گزارش لیدی شال؛

مالیات بر عایدی سرمایه به سود مردم، به ضرر سوداگران

مالیات بر عایدی سرمایه به سود مردم، به ضرر سوداگران

به گزارش لیدی شال، مالیات بر عایدی سرمایه مقرر است با حذف جذابیت سوداگری در بازارهای مسکن، خودرو، طلا و ارز، سرمایه های سرگردان را که با رشد تقاضای سرمایه ای، به اقتصاد صدمه میزند، به سمت تولید هدایت کند.


به گزارش لیدی شال به نقل از مهر، مصیبت بزرگ پدیده سوداگری، سال هاست که گریبان گیر اقتصاد کشور شده؛ به طوریکه کارشناسان آنرا یکی از فاکتورهای مهم به شماره افتادن نفس تولید می دانند. از نشانه های وجود این پدیده شوم در کشور، رونق کاذب بازارهای موازی با تولید است. بازارهایی همچون بازار زمین، طلا، خودرو و ارز که محمل مناسبی برای جولان سوداگران و دلالان هستند.
کسانی که می خواهند یک شبه راه صد ساله را بروند سرمایه خویش را وارد یکی از این بازارها می کنند و در سایه نبود قوانین بازدارنده، سودهای هنگفت به جیب می زنند. اما این تمام ماجرای سوداگری نیست؛ چونکه ورود پول های کلان به بازارهایی مثل مسکن و خودرو سبب افزایش تقاضای سرمایه ای می شود و در نتیجه نیاز مصرفی مردم را با چالش مواجه می کند.
زیان های مردم از سوداگری
در حال حاضر بخش زیادی از تقاضا در بازار مسکن در ارتباط با تقاضای سرمایه ای است و مردم عادی توان خرید مسکن متناسب با نیاز خویش را ندارند. با وضع مالیات بر سوداگری تقاضا سرمایه ای و التهاب بازار کاهش پیدا می کند؛ در نتیجه در صورت ساخت و عرضه بیشتر مسکن در کشور دسترسی مردم به آن امکان پذیر می شود.
سوداگری در بازار ارز در بسیاری موارد اثر شدیدتری بر بازار کالاهای مصرفی مردم دارد؛ چونکه با افزایش قیمت ارز، قیمت مواد اولیه تولید و کالاهای وارداتی افزایش می یابد و به سرعت نیاز ضروری روزانه مردم را با مشکل مواجه می کند.
سوداگری علاوه بر رشد تقاضای سرمایه ای، سبب افزایش فاصله طبقاتی و فاصله غنی و فقیر می شود که در نتیجه آن انواعی از مشکلات اجتماعی به سمت خانواده ها سرازیر می شود. عدالت حکم می کند هر کسی متناسب با درآمد خود مالیات بپردازد تا هم از فشار بر روی اقشار کم درآمد کاسته شود و هم منابع به درستی در جامعه توزیع شود.
طرح مالیات بر عایدی سرمایه به همین دلیل و هم با هدف کنترل سوداگری و حرکت جریان سرمایه به سمت کارهای مولد و با ارزش افزوده برای کشور عنوان شد و الان در مرحله بررسی جزئیات آن در مجلس است.
کاهش فرار مالیاتی با طرح مالیات بر عایدی سرمایه
به گفته مهدی موحدی بکنظر، رئیس مرکز آموزش و پژوهش سازمان امور مالیاتی؛ آمریکا پایه مالیات بر عایدی سرمایه را از سال ۱۹۱۳ و بریتانیا از ۱۹۶۵ اجرایی کرده اند و تا سال ۲۰۱۷ بیشتر از ۱۸۷ کشور این نوع مالیات را به کار گرفته اند.
اما این نوع مالیات که بیشتر جنبه تنظیمی دارد، تابحال در ایران فرصت بروز و ظهور پیدا نکرده و قبل از این با لطایف الحیلی از دستور کار خارج شده بود. حالا دولت و مجلس اتفاق نظر دارند که مالیات بر عایدی سرمایه سبب فروکش کردن تلاطمات بازار دارایی های اصلی می شود؛ چونکه انگیزه سوداگران برای ورود به آنها را از بین می برد.
طرح فعلی مالیات بر عایدی سرمایه مزایای بسیاری دارد که یکی از آنها کاهش فرار مالیاتی است. در کشور ما به سبب شفاف نبودن درآمدهای برخی اشخاص و نبود مالیات ستانی هوشمند، فرار مالیاتی حجم بالایی دارد.
قاسم ساعدی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در این زمینه گفت: «تا امروز که جای چنین قانونی در کشور خالی بوده، شاهد این هستیم که فرار مالیاتی بالا رفته است. از طرف دیگر، برخی افراد که دنبال سوداگری و سفته بازی هستند، از بازار طلا، سکه، ارز، خودرو و مسکن، نهایت سودجویی را می برند و ضمن کسب سودهای هنگفت، مالیات هم نمی دهند و زیر رصد هم نیستند.»
ثروت بیشتر، مالیات کمتر!!!
بر اساس گزارشی از مرکز پژوهش های مجلس، مالیات مشاغل مختلف مانند طلا و جواهر، نمایشگاه خودرو، موبایل فروشان و بنگاه املاک و وکلا در سال ۱۴۰۰، بین ۱.۳ تا ۷ میلیون تومان بوده است؛ در صورتیکه یک کارمند با حقوق ماهیانه ۱۰ میلیون تومان در همین سال، مجموعاً ۸.۴ میلیون تومان مالیات پرداخت کرده است.
مزیت دیگر طرح اینست که اشخاص ثالث وظیفه دارند اطلاعات مؤدیان را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار بدهند؛ ازاین رو مؤدیان کمتر درگیر می شوند. بعلاوه با حذف رابطه ممیز و مؤدی احتمال بروز فساد کاهش پیدا می کند. این طرح همینطور با کاهش دخالت عوامل انسانی هم سبب افزایش رضایت مؤدیان می شود و هم هزینه وصول مالیات را کم می کند.
طرح مالیات بر عایدی سرمایه، املاک با انواع کاربری و حق واگذاری محل، انواع وسایل نقلیه مشمول مقررات در ارتباط با شماره گذاری، انواع طلا، نقره، پلاتین، جواهرآلات و مسکوکات طلا، نقره و پلاتین و همینطور انواع ارز را شامل می شود؛ اما معافیت های بسیار زیادی هم در آن گنجانده شده است تا به نیاز مصرفی مردم برخوردی نداشته باشد.
مهم ترین معافیت های طرح مالیات بر عایدی سرمایه
به طور کلی این نوع معافیت ها را میتوان در دو دسته کلی معافیت های مالیاتی برای عموم مردم و معافیت های در ارتباط با تولیدکنندگان تقسیم بندی کرد. معافیت انتقال املاک و خودرو در ۴ سال ابتدایی اجرای قانون و معافیت انتقال طلا و ارز در ۶ ماه اجرای آن، معافیت هر شخصی حقیقی به تعداد همسر و فرزندان بالای ۱۸ سال تا سقف ۴ ملک مسکونی و خودرو، معافیت طلای مصرفی برای هر شخص مجموعاً به میزان ۲۰۰ گرم برای ۵ سال، معافیت عایدی حاصل از فروش اوراق بهادار و معافیت انتقال املاک نوساز همچون مهم ترین معافیت های در ارتباط با عموم مردم هستند.
از مهم ترین معافیت های در ارتباط با تولیدکنندگان هم میتوان به معافیت انتقال املاک و خودرو توسط تولیدکنندگان در ۶ سال ابتدایی اجرای قانون، تخفیف به تولیدکنندگان مناطق آزاد تجاری – صنعتی به میزان ۱۰۰ درصد برای انتقال دارایی های با دوره نگهداری بیشتر از ۶ سال و ۵۰ درصد تخفیف برای انتقال دارایی های با دوره نگهداری بین ۳ تا ۶ سال، تخفیف به تولیدکنندگان به میزان مجموع کل حق بیمه پرداختی سهم کارفرما و تعویق به مدت ۵ سال برای پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه دارایی های تولیدکنندگان اشاره نمود.


منبع:

1401/11/08
12:00:14
5.0 / 5
343
تگهای خبر: بازار , تجاری , طلا , فروش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
لیدی شال LadyShal