رئیس صندوق توسعه ملی:

صندوق توسعه ملی، صندوق تولیدکنندگان نیست

صندوق توسعه ملی، صندوق تولیدکنندگان نیست

به گزارش لیدی شال، رییس صندوق توسعه ملی با اعلان اینکه تولید را بی محابا مقدس کردیم، اظهار داشت: صندوق حدود 145 میلیارد دلار ورودی داشته که حدود نیمی از آن طی 10 سال قبل با مجوزهای خاص دولت ها برداشته شده است.



به گزارش لیدی شال به نقل از مهر، مهدی غضنفری در جلسه هیأت نمایندگان اتاق تجاری تهران اظهار داشت: در مورد صندوق توسعه ملی به نظرم شاید با یک مشکل مفهومی مواجه هستیم، ما باید یک سوال تاریخی از خودمان بپرسم که چرا حساب ذخیره ارزی شکست خورد. کویت پیش از ما این پس انداز ارزی و این صندوق را ایجاد کرد و شکست هم نخورد و الان هم خیلی قدرتمند پیش می رود و کشورهایی نیز که پس از ما چنین صندوق هایی درست کردند از ما پیشی گرفته اند. اما ما در آخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ این صندوق را تشکیل دادیم و شکست خوردیم و کسی نیز با این جمله من حالا مخالفت نمی کند که چرا این واژه را استفاده می کنید. بدین سبب باید پرسید چه باید کرد.
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی اضافه کرد: من دو علت اصلی در مورد شکست حساب ذخیره ارزی را ذکر می کنم که یکی از اشکالات نگرشی و بینشی است که همه ما چه در گروه حکمرانان کشور و چه در گروه فعالان اقتصادی داشته ایم و باز هم ممکنست داشته باشیم. دوم نیز اشکالات کنشی و منشی است.
توهم بی کرانگی منابع را داریم
وی افزود: در مورد اشکالات نگرشی و بینشی گروه اول، چهار مشکل داریم که ممکنست همچنان باشد یا نباشد و یکی این که توهمی به نام بی کرانگی منابع داریم و فکر می نماییم که پول هایی که در اختیار دولت و بانک هاست یک اقیانوس بوده و اختتام ناپذیر است و پس گرفتن وام مدام به انجام می رسد و همه فکر می کنند می توان تا بی نهایت وام گرفت این در حالیست که اگر کوه دماوند هم باشد و ریزریز از آن پول برداشته شود اختتام می یابد.
غضنفری اضافه کرد: ما نیز در مورد صندوق ذخیره ارزی فکر می کردیم که چقدر پول در این صندوق داریم و این توهم در مورد بانکها نیز وجود دارد و یکی از دلایلی که در مجلس تسهیلات تکلیفی را برای بانکها گاهی اوقات وضع می کنند شاید توهم نامحدود بودن منابع است چونکه وقتی از یک عددی بیشتر شود حس نامحدود بودن داریم در حالی که واقعاً اینطور نیست.
تولید را بی محابا مقدس کردیم
وی افزود: یک بحث نیز که در ۴۰ سال با آن مواجه بودیم تقدس تولید بود. البته تولید محترم و باارزش است و برای تولیدکننده نیز باید فرش قرمز پهن کرد، اما هر تولیدی را نمی توان به هر قیمت سرپا نگه داشت و ممکنست نتوانیم بسیاری از تولیدها را حفظ نماییم یا اصلاً شاید نتوان در همه حوزه ها تولید کرد و پس این که تولید بسیار اهمیت دارد باعث شده در خیلی وقت ها بی محابا، قسمتی از منابع را به پای آن بریزم و این منابع نیز بازنگردد. حساب ذخیره ارزی قربانی همین تقدس فریبکارانه شد. وقتی پولی مال دولت و دیگران می شود، دقت را که در مورد پول خودمان داریم در مورد آن پول نداریم و وقتی بوسیله بانکهای عامل وام داده می شود آن مراقبتی که بانکهای عامل از پول خودشان می کنند از حساب ذخیره ارزی نمی کردند و همین الان نیز صندوق ذخیره ارزی نیز این گرفتاری را دارد.
غضنفری افزود: مساله دیگر که امیدوار هستم به مقامات برنخورد، تجربه اندک حکمرانی است، ما حساب را شکل دادیم اما هنوز نمی دانستیم به عنوان یک حکمران که تفاوت صندوق ریالی و ارزی چیست، ارزی وام دادیم و ریالی گرفتیم و بعد حساب و کتاب کردیم و دیدم که چقدر صندوق کوچک شده است. اگر صندوق ارزی بوده و وام ارزی داده شده باید ارزی گرفته شود پس این مسائلی که مطرح کردم اشکالات نگرشی و بینشی بود.
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی در ادامه اظهار داشت: اما بقیه اشکالات که به کنش و منش ما برمی گردد یک تله تقسیم بندی است؛ بطورمثال می گویند کسانی که نمی توانند ارز بدهند آنها را دسته بندی نماییم، ضمن این که یک عده هستند که خیلی بیچاره هستند و پس از آنها ریال دریافت نماییم یک راه کوچک را باز می کنند و بطورمثال می گویند از ۱۰ نفر ریال بگیریم و فقط کافی است که با یک نفر از این ۱۰ نفر موافقت شود و پس بدنبال آن انبوهی از آدم ها می آیند پشت این ۱۰ نفر می ایستند و این ۱۰ نفر تبدیل به آمبولانس در بزرگراه می شوند.
غضنفری اضافه کرد: بیانیه پشتیبانی از طرف انجمن ها و نمایندگان اتاق ها می آید که در امتداد حمایت ها از تولید و نامگذاری سال شما باید همکاری کنید و این سوال مطرح است که واقعاً چه ربطی دارد؟ این در حالیست که منابع صندوق و منابع حساب باید حفظ شود.
امهال حد دارد
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی اشاره کرد: دو تصمیم است که نام آنرا کوتاهی و امهال می گذاریم. بالاخره یک دفعه امهال می گیرید اشکال ندارد، ما دویست پروژه ارزی داشتیم که ۴۰۰ بار امهال گرفتند، می گوئیم که شرایط اقتصادی کشور اینگونه اقتضا می کرد. وقتی امهال از یک دفعه به ۷ بار تبدیل می شود دیگر نام این امهال نیست و نام آن کوتاهی است. امهال حد دارد و باید وام را برگرداند برای اینکه بالاخره یک نفر دیگر در انتظار دریافت وام است.
صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی نیست
وی با اعلان اینکه یکی دیگر از مشکلات جهش های ارزی و بهانه جویی های فرضی است و این مساله کاملاً واضح است، اظهار داشت: صندوق توسعه ملی از چه تشکیل شده است؟ صندوق توسعه ملی تنها صندوق ارزی کشور است و دانستن این مساله بسیار اهمیت دارد. صندوق توسعه ملی یک نهاد مقتدر ملی است که در کنار بخش خصوصی است و مانند بانک مرکزی است ولی یک تعریف دیگری دارد.
غضنفری اضافه کرد: صندوق توسعه ملی صندوق ریالی نیست و یک صندوق ارزی است و می توانست خارج از کشور باشد مانند بانک توسعه اسلامی یا بانک توسعه آسیایی. پس باید یک تشخص و تمایز برای آن قائل شد و بدانیم که صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی نیست. بعضی ها می گویند دولت بخشنامه دارد که ریال بدهیم و بانک مرکزی به صندوق ارز بدهد. شاید بانک مرکزی بتواند این کار را بکند ولی صندوق نمی تواند این کار را بکند برای اینکه صندوق بانک مرکزی نیست و بانک عامل هم نیست.
وی افزود: خیلی ها به ما می گویند که بطورمثال برای شهرمان می خواهیم مترو بسازم، ما به آنها می گوئیم به ما چه کار دارید، صندوق توسعه ملی محلی برای مراجعه برای وام گرفتن نیست. صندوق بورس و بیمه نیست که بگویند سیل و زلزله آمده و کشاورزان گرفتار لطمه شده اند پس برای جبران آن از محل صندوق وام بدهید.
ذخایر صندوق هیچگاه نباید به صفر برسد
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی اضافه کرد: ذخایر صندوق هیچگاه نباید به صفر برسد. صندوق توسعه مثل هیچ کدام از نهادهای پولی و مالی نیست و فقط مانند خودش است و باید این مساله را جا انداخت. چرا اسم صندوق را بانک نگذاشتند؟ صندوق محلی است که در آن پول تجمیع می شود تا افزایش یابد نه کاهش پیدا کند. صندوق یک بنگاه و یک هلدینگ است که باید منابع آن افزایش یابد.
وی اضافه کرد: سوم اینکه، تعالی مستمر، صندوق باید مانند جنگل رشد کند و در دنیا نیز همچنین است و صندوق ها رشد می کنند و صندوق امارات عددش به یک هزار میلیارد دلار رسید و الان درحال افزایش است. ما یک مبلغی داشتیم و همان را هم به سختی نگه داشتیم.
درآمدهای نفت، ثروت نیست سرمایه است
غضنفری با اعلان اینکه سهامداران صندوق نسل فعلی و نسل آتی هستند، اظهار داشت: می گویند مشکلات هست، درست است اما حل آن کار صندوق نیست. آرمان ما چیست؟ و اصلاً بدنبال چه هستیم؟ به نظرم تنها نهادی که می تواند شعار جدایی اقتصاد از نفت را عملیاتی کند صندوق است و بارها نیز مصاحبه کرده ام و اتاق تجاری باید تصمیم بگیرد که می خواهد در خط ما باشد در خط جدیدی که داریم یا خطی که در گذشته بوده است. این مهمست و این فرصت های ملی کم پیش می آید. ما معتقدیم تمام درآمدهای نفت باید وارد صندوق شود و حتی انفال نیز باید وارد صندوق شود، صندوق باید سرمایه گذاری کند برای اینکه درآمدهای نفت ثروت نیست بلکه درآمدهای نفت سرمایه است و هیچ کس نباید از سرمایه خود مصرف کند در حالی ما از سرمایه می خوریم و هر سال سرمایه را در بودجه می گذاریم و آنرا به صفر می رسانیم. این غلط است و یکبار بگوییم غلط است و خودمان را نجات دهیم، درآمدهای نفت باید وارد صندوق شود، صندوق به عنوان سرمایه و نه ثروت به آن نگاه کند و سرمایه گذاری کند و با کمک بخش خصوصی این کار را انجام دهد.
بدهی دولت به صندوق چه ربطی دارد؟
وی اضافه کرد: کار صندوق بنگاه داری نیست و بطورمثال نباید تبدیل به شستا شود. البته ممکنست شستا هم از خودش دفاع کند و بگوید ما موفق هستیم. پس وقتی ثروت جمع شد ثروت را به بودجه بدهیم یعنی سود عملیات را بودجه دهیم نه خود منابع. این آرمان نهایی ما است و این نقطه تصمیم گیری تاریخی است که می توانیم پشت آن بایستیم. صندوق، اتاق تسویه و یا کلینیک پاک سازی اقتصادی نیست، یعنی یک عده ای از دولت طلبکارند و پول صندوق را نمی دهند. این مساله به صندوق چه ربطی دارد. صندوق محلی برای سرریز نتایج سیاست های نادرست یا تحریم ها نیست، ما وام داده ایم باید وام را پس گرفت.
غضنفری اظهار داشت: ما باید شجاعت و انضباط مالی داشته باشیم هم در دولت و هم در تسهیلات گیرندگان. بدون انضباط مالی نمی توانیم حرکت نماییم همه کشورهای موفق روی انضباط مالی دولت و فعالان بخش خصوصی تاکید فراوانی داشته و مراقبت کرده اند که هر چه سر جای خودش باشد.
صندوق توسعه ملی، صندوق تولیدکنندگان نیست
وی اضافه کرد: صندوق وقتی پولی می گیرد و می خواهد پس بگیرید بدین سبب است که می خواهد به نفر بعدی وام بدهد و این به مفهوم توسعه است نه این که یک پول در دست یکی بماند این دیگر به مفهوم توسعه نیست. ما می گوئیم صندوق توسعه، نه صندوق تولید، یعنی این که اگر تولیدکننده ای نتوانست پس بدهد آنرا بگیرد و به نفر بعدی بدهیم، نه این که صبر نماییم بطورمثال ۱۵ سال تا تولید شکل بگیرد، برای اینکه با این روش ممکنست تولید شکل بگیرد ولی توسعه شکل نمی گیرد.
صندوق ۱.۸ میلیارد دلار مطالبات معوق دارد
غضنفری اظهار داشت: حدود ۷.۱ میلیارد دلار مطالبات معوق صندوق بوده از وقتی که ما مسئولیت صندوق را بر عهده گرفتیم که ۵.۳ میلیارد دلار از آن تعیین تکلیف شده است و ۱.۸ باقی مانده است که شاید قوی ترین و بدهکارترین شرکت ملی نفت و وزارت نفت بود که به ما گفتند، بدهی را برای ما به مدت ۴ سال استمهال کنید که در جواب به آنها اعلام گردید که پروژه های شما به بهره برداری رسیده است و پس باید وام به صندوق بازگردد و پیرو آن مسائل و مشاجره هایی به وجود آمد که این مسائل به گوش مقامات رسید و آنها نیز گفتند که صندوق درست می گوید و باید منابع صندوق پس داده شود، بدین سبب جلساتی در ارتباط با این مساله انجام شد که مشخص شد، نزدیک ۳ میلیارد دلار طلب از شرکت ملی نفت بود که به توافق رسیدیم که بخشی بصورت سهام و بخشی نیز بصورت وجه نقد بازپرداخت شود.
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی اظهار داشت: اگر پول ها بازپرداخت نشود، پول در بعضی از پروژه ها رسوب می کند و این مساله مانع رشد اقتصادیست.
صندوق نمی تواند به دولت وام بدهد
وی اضافه کرد: صندوق های دنیا سه مدل است تثبیتی، توسعه ای و صیانتی هستند، ما در اساسنامه توسعه ای و صیانتی هستیم، پس ما در صندوق نمی توانیم به دولت وام بدهیم و بنا بر این اجازه رهبری را می گیرند.
غضنفری اظهار داشت: صندوق توسعه حدود ۱۴۵ میلیارد دلار ورودی داشته که حدود نیمی از آن طی ۱۰ سال قبل با مجوزهای خاص دولت ها برداشته شده است و حدود ۴۰ میلیارد دلار به بخش خصوصی و نهادهای غیردولتی وام داده شده است.
نرخ بازده صندوق در ده سال قبل صفر درصد است
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی افزود: یک مقداری همچنان نزد بانک مرکزی ذخیره داریم و به دستور بانک مرکزی ۹ میلیارد دلار به ریال تبدیل شد و بابت این دستور ۷ میلیارد دلار ضرر کردیم، با این ضرر نرخ بازده صندوق در ده سال قبل صفر درصد است.
وی اظهار داشت: به زودی دوره جدیدی در صندوق شروع می شود و من نیز مانند شما بدنبال بهبود فضای کسب وکار هستم، من یک نفر شکارچی پروژه های ‌پرسود هستم و ما مانند خود شما هستیم و ما می خواهیم سودآور باشیم و پس باید کمک کرد که نگاه به صندوق عوض شود و ما یک هلدینگی هستیم که می خواهیم در راه توسعه کشور به شما کمک نماییم.

1401/06/29
22:46:23
5.0 / 5
361
تگهای خبر: اقتصادی , بانك مركزی , تجاری , تسهیلات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
لیدی شال LadyShal