رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی عنوان كرد؛

باید نقش تسهیلات دهی را به بانک ها برگردانیم

باید نقش تسهیلات دهی را به بانک ها برگردانیم

به گزارش لیدی شال، رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی اظهار داشت: باید نقش تسهیلات دهی را به بانکها برگردانیم، سرمایه گذاری اصلی را به بخش خصوصی دهیم و مشارکت در سرمایه گذاری را به صندوق واگذار نماییم.



به گزارش لیدی شال به نقل از مهر، مهدی غضنفری رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اعلان اینکه برای حکمرانی صندوق توسعه ملی کاملاً نیاز داریم تا دانش حکمرانی کافی کسب نماییم، گفت: در اساسنامه صندوق توسعه ملی هرگونه فعالیت بودجه ای توسط منابع صندوق ممنوع شده، یعنی صندوق منابعش را نباید در اختیار بودجه جاری برای هزینه های دولت ها یا در اختیار بودجه عمرانی برای گسترش زیرساخت ها قرار دهد. در برنامه های پنج ساله هم این گزاره و این حکم مرتباً تکرار می شود که دسترسی دولت ها را به صندوق محدود کند، یعنی دولت ها باید بوسیله بودجه های جاری و عمرانی که قسمتی از درآمدهای نفت می باشد، کشور را اداره کنند.
وی افزود: بدین سبب برای صندوق توسعه ملی باید ماموریتی تعریف شود که با ماموریت های بودجه جاری و بودجه عمرانی متفاوت باشد، چون آنها منابعی را در اختیار می گیرند و طبق مصوبه مجلس و لایحه بودجه باید کارشان را انجام دهند.
غضنفری اشاره کرد: برمبنای مطالعاتی که داشتیم؛ وظیفه صندوق های ثروت ملی در دنیا سرمایه گذاری و در حقیقت مشارکت در طرح های سرمایه گذاری، خرید سهام در داخل و خارج و … است. صندوق های ثروت ملی به لحاظ درآمدی که دارند، یک مخاطبی دارند که نسل های آتی هستند و ممکنست به دنیا نیامده باشند؛ بنا بر این این صندوق ها باید به شکلی مدیریت شوند که به تدریج منابعشان افزایش پیدا کند، نه اینکه کم شود.
به گفته رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی، بودجه منبعی است که هر سال صفر می شود؛ یعنی هر سال دولت منبع بودجه را دریافت و مصرف می کند و صفر می شود. ما در صندوق اجازه نداریم نگاه بودجه ای داشته باشیم، یعنی باید منابع برگردد، اضافه شود و اصطلاحاً درآمدهای نفت به دارایی های با ارزش افزوده بالاتر تبدیل گردد.
وی اشاره کرد: بدین سبب هر مصرفی برای صندوق که حجم این درآمد و این دارایی را کم کند، با ماموریت های صندوق ناسازگار است.
درآمدهای نفتی سرمایه اند نه ثروت!
غضنفری اشاره کرد: تعبیری که ما داریم و دولتمردان دولت سیزدهم هم این تعبیر را قبول دارند، این است که به درآمدهای ناشی از نفت بصورت سرمایه نگاه نماییم، نه ثروت؛ و چون سرمایه است، باید در جایی سرمایه گذاری و ثروتی که از آن ناشی می شود، در بودجه مصرف شود؛ بدین سبب ما اعتقاد داریم باید به سمتی برویم که تمام درآمدها و عواید حاصل از فروش نفت و انفال به صندوق ثروت ملی یا صندوق توسعه ملی تزریق شود و این صندوق با سرمایه گذاری های خود، مشارکت در طرح ها، ورود در بازار سهام به شکلی که در خود بازار سهام خللی وارد نشود یا به هر شکلی که می تواند کالا خریداری کند یا تولید انجام دهد، این سرمایه را سرمایه گذاری کند و بوسیله آن سود و درآمد بوجود آورد. در این شرایط سود و درآمد را اگر دولت احتیاج دارد، به دولت دهد و اگر احتیاج ندارد، در خودش ذخیره کند تا این صندوق بزرگ شود.
وی اظهار داشت: اگر ۱۵-۱۰ سال قبل این نگاه را به صندوق داشتیم که متاسفانه نداشتیم، هم اکنون نزدیک به هزار میلیارد دلار این صندوق ثروت داشت و اگر هم در چنین شرایطی نفت فروش نمی رفت، صندوق می توانست از سود خودش بودجه را تامین کند، ولی، چون چنین نگاهی نبوده، آن ۱۴۵ میلیارد دلاری که تا حالا بوسیله درآمدهای نفتی به صندوق واریز شده، مبلغی اضافه نشده است. اگر ۷۵ میلیارد دلار تسهیلاتی که به دولت و ۴۰ میلیارد دلاری که به بخش خصوصی اعطا شد برگردند؛ هنوز ما در نقطه قبلی خودمان هستیم.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی اشاره کرد: به نظرم در صدر برنامه های پنج ساله و اساسنامه صندوق به درستی ذکر شده که درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز و میعانات به دارایی هایی با ارزش افزوده بیشتر تبدیل شود؛ برای تحقق چنین ماموریتی صندوق باید نحوه هزینه کرد منابع را تغییر دهد. بهترین روشی که برای آن تصور می شود، سرمایه گذاری است که این منابع چه در داخل و چه در خارج افزایش پیدا کند.
غضنفری افزود: البته تاکید می کنم که باید با رعایت همه استانداردهای لازم باشد؛ یعنی نقدینگی بالا نرود، بازار سهام و ارز آشفته نشود، اگر در خارج از کشور می خواهد سرمایه گذاری شود، ریسک صندوق حداقلی باشد، فعالان بخش خصوصی بتوانند از این مشارکت منتفع شوند، بانکها بتوانند نقش خودشان را که تسهیلات دهی است، داشته باشند. بگفته او، بطور کلی باید نقش تسهیلات دهی را به بانکها برگردانیم، سرمایه گذاری اصلی را به بخش خصوصی دهیم و مشارکت در سرمایه گذاری را به صندوق واگذار نماییم.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اعلان اینکه مدت هاست در پروژه های بالادست نفت که بسیار حائز اهمیت هستند و منابع ارزی بسیاری نیاز دارند، به سبب تحریم ها از جانب شرکت های خارجی سرمایه گذاری صورت نگرفته است، اشاره کرد: یکی از حوزه هایی که صندوق می تواند هم به کشور خدمت کند و هم منابع خودرا افزایش دهد، ورود به پروژه های بالادست نفت یا پروژه های نفتی است. به عنوان نمونه در مورد پروژه آزادگان ما ۱۰ درصد سهم به عنوان سرمایه گذار برداشتیم و اعلام کردیم تا ۳۰ درصد هم می توانیم این سهم را افزایش دهیم. در نهایت اگر شرکای ما نتوانند منابع تجهیز کنند، آمادگی داریم تا ۳۰ درصد افزایش سهم دهیم. این یعنی صندوق وارد یک جریان جدیدی شده که در پروژه های بسیار مهم کشور بجای سرمایه گذاری خارجی ها، صندوق سرمایه گذاری می نماید. بقیه دستگاهها و بانکها هم به تبعیت از ورود صندوق و به اعتمادی که به صندوق دارند، وارد این پروژه ها شدند و این جریان خیلی خوبی است که در دولت سیزدهم شروع شده و می تواند نرخ منفی سرمایه گذاری را مثبت کند.

1401/06/20
08:51:45
5.0 / 5
426
تگهای خبر: استاندارد , بازار , تسهیلات , خصوصی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
لیدی شال LadyShal