نجات پرماجرای یک غار

نجات پرماجرای یک غار

لیدی شال: غار «دودزا» یا «زرین غار» که حدود سه سال پیش پرونده توریستی شدن آن بسته شده بود، این دفعه گرفتار معدن کاران شده است؛ هرچند دستور توقف موقتی کارهای معدن به مدت دو ماه داده شده است تا وزارت صمت مجوز تعطیلی کامل را صادر کند.


به گزارش لیدی شال به نقل از ایسنا، غار «دودزا» که محلی ها آنرا «زرین غار» می نامند، در جاده همدان و در ۳۵ کیلومتری شهرستان خدابنده در استان زنجان و در طول محور غارهای علیصدر و کتله خور واقع شده است. بر طبق داده های کاوشگران غارها، دودزا در اسفندماه سال ۱۳۸۴ خورشیدی پس از وقوع یک زلزله، توسط روستایی ها شناسایی و به کارشناسان گزارش شد. در آخرین پیمایش انجام شده، ارتفاع دهانه غار ۲۰۱۱ متر از سطح دریا، طول آن ۴۰۶ و عمق آن ۱۵۴ متر ثبت شده است.
این غار آهکی دارای چند طبقه است که تا کنون دو طبقه آن شناسایی شده و دارای تونل های فرعی و استالاکتیت ها و استالاگمیت ها و ستون های بسیار در گذرگاه های اصلی و قندیل های مخروطی آویزان از سقف ها است که بر اثر داشتن ناخالصی، رنگ های متنوعی به خود گرفته است. در گزارش غارشناسان آمده که قندیل های «زرین غار» زنده و درحال رشد است. در دالان های مختلف دریاچه های گوناگون شناسایی شده است. کارشناسان میراث فرهنگی هنوز قدمت این غار را تعیین نکرده اند.
جواد نظامدوست ـ عضو انجمن غارنوردی و غارشناسی ـ درباره خطراتی که این غار را تهدید کرده است، به ایسنا اظهار داشت: حدود هفت هشت سال پیش از طرف یکی از مالکان اطراف «زرین غار» باخبر شدیم که می خواهند این غار را توریستی کنند و اجرای آنرا هم به مالک زمینهای اطراف سپرده اند. باتوجه به توریستی بودن غار کتله خور و از سویی با علم به اینکه توریستی کردن زرین غار خرابی های زیادی را به بار خواهد آورد، توانستیم مالک را توجیه و قانع نماییم که از اجرای این پروژه منصرف شود. ما هم موفق شدیم با بهره گیری از گزارش های علمی که شامل اطلاعات زمین شناسی می شد و با کمک پژوهشگران زمین شناسی زنجان، حدود سه چهار سال پیش پرونده توریستی شدن این غار را ببندیم.


او اضافه کرد: «دودزا» یا «زرین غار» به لحاظ نهشته های آهکی، بسیار زیبا و تا حدی مشابه غار کتله خور است که سفره های آب زیرزمینی مختلفی دارد. این خاصیت غار دودزا یا زرین غار را در رنکینگ غارهای درجه یک قرار می دهد که باتوجه به مشکلات کم آبی، محافظت از آن در اولویت قرار دارد و به همین دلیل هم، پرونده توریستی شدن آن بسته شد.
این غارشناس افزود: سال ۹۸ در بازدیدی که از این غار داشتیم، متوجه شدیم به سبب محافظت اهالی و جلوگیری از رفت و آمد بیش از ظرفیت، وضعیت غار به لحاظ افزایش سطح آب، خوب شده است. همین طور متوجه شدیم سرمایه گذاری که می خواست زرین غار را توریستی کند، آن سرمایه را صرف راه اندازی یک مجتمع آبی کرده که علاوه برکارآفرینی و اشتغالزایی، آورده مالی بهتری هم داشته و اتفاقا به خاطر هدایت سرمایه گذاری از ما تشکر کرد.


نظامدوست اظهار داشت: داستان غار دودزا یا زرین غار به این جا ختم نشد، حدود سه هفته پیش باخبر شدیم دستگاهی جلو دهانه غار در حال نمونه برداری و برداشت سنگ است. حس خوب اهالی آن منطقه که برای حفاظت از این اثر طبیعی تلاش می کنند، ما را ترغیب کرد که تحقیقات درباره تحرکات اخیر در این غار و مجوزهای صادرشده را شروع نماییم. بوسیله کارگروه غارشناسی کشور و شورای شهر زرین رود پیگیری کردیم، اهالی نیز نامه شکواییه ای را به نماینده قوه قضاییه فرستادند که در نهایت، کار سرمایه گذاری که قصد معدن کاوی در آن منطقه را داشت، موقتاً متوقف گردید.
برداشت خاک و سنگ برای معدن کاوی در حریم زرین غار


منبع:

1400/07/30
23:42:51
5.0 / 5
780
تگهای خبر: دستگاه , طلا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
لیدی شال LadyShal