كرونا با همایش ها و نمایشگاه های فناورانه چه كرد؟

كرونا با همایش ها و نمایشگاه های فناورانه چه كرد؟

هر چند که در گذشته برگزاری رویدادها، همایش ها و سمینارها به صورت برخط و آنلاین امری محال به نظر می رسید ولی شیوع ویروس کرونا تغییر رویه ای را در برگزاری چنین رویدادهایی ایجاد کرد که نه فقط امکان حضور همه مدعوین از داخل و خارج کشور در آنرا میسر کرد، بلکه می تواند رویه قابل قبول برای پسا کرونا در برگزاری سمینارها باشد.


به گزارش لیدی شال به نقل از ایسنا، همایش های علمی در صورت برگزاری صحیح بخش مهمی از پروسه تولید، نشر و مدیریت دانش هستند؛ چونکه در این گردهمایی ها پژوهشگران آخرین اطلاعات و یافته های جدید خودرا عرضه می کنند، زمینه برقراری ارتباط مستقیم و رو در روی پژوهشگران و پژوهشگران و علم آموزان فراهم می شود و ایده های نو خلق خواهد شد. اما این روند وقتی بی هدف و برنامه باشد نه فقط حاصلی نخواهد داشت، بلکه سبب هدر رفت اعتبارات خواهد شد.
ویروس کرونا در کنار همه گرفتاری های زیادی که ایجاد کرد، بسیاری از جنبه های زندگی ما را متحول کرد؛ تولید داخل دستگاهها و تجهیزات راهبردی بهداشتی و سلامتی، تولید واکسن، تولید دارو، تولید تجهیزات و محلول های ضد عفونی کننده نمونه ای از تحولات اساسی کشور است که با شیوع این ویروس به مسؤولان گوشزد کرد که گاهی توجه به توانمندی های سرمایه های انسانی کشور می تواند منفعت بالایی داشته باشد.
یکی دیگر از زمینه هایی که تحولات اساسی را شاهدیم، در نحوه برگزاری رویدادها، همایش ها، کنفرانس ها و جشنواره ها در حوزه های علمی و فناوری است به شکلی که بزرگترین رویداد فناورانه کشور یعنی نمایشگاه فناورانه هفته پژوهش و فناوری به صورت آنلاین انجام شد و برگزاری نمایشگاهی مانند جشنواره نانو کنسل شد.
برگزاری آنلاین رویدادها این تجربه را به همراه داشت که علاوه بر آنکه کلیه میهمانان مدعو در آن حضور یافتند، امکان تعامل با پژوهشگران خارج از کشور را نیز فراهم نمود که این رویه حتی می تواند در پسا کرونا ادامه یابد تا اثرگذاری رویدادهای مختلف بیشتر شود.


رویدادهایی که برگزاری آنها متحول شد
نمایشگاه و جشنواره فناوری نانو
فناوری نانو یکی از با اهمیت ترین فناوری های قرن بیست و یکم شمرده می شود و انقلابی در تمامی جوانب زندگی بشر به وجود آورده است؛ بطوریکه جامعه جهانی به دنبال گسترش این فناوری در ابعاد مختلف است. ایران نیز همگام با جامعه جهانی از سال ۲۰۰۱ در جهت بهره برداری از قابلیت های فناوری نانو مبادرت به تشکیل ستاد ویژه توسعه فناوری نانو کرده است.

این ستاد علاوه بر تلاش در ترویج فناوری نانو در سطح عموم مردم، دانش آموزان، متخصصان و فناوران، اقداماتی در جهت توسعه این فناوری در جامعه علمی اجرائی کرد و برگزاری جشنواره های فناوری زمینه ای را برای ترویج این فناوری و رسوخ فناوری در صنایع و همین طور زندگی روزمره مردم فراهم نمود.
شناخت پتانسیل های تحقیقاتی و صنعتی، تقویت همکاری بین صنعت و دانشگاه، نفوذ فناوری های توسعه یافته نانو در صنایع موجود، زمینه سازی برای حضور شرکت های نانو در بازارهای بین المللی، ارتقای دانش عمومی در حوزه فناوری نانو و تقدیر از بالاترین محصولات فناوری نانو همچون اهداف این نمایشگاه بشمار می رود.
این جشنواره تا حالا ۱۲ دوره آن برگزار شده است، ولی برگزاری سیزدهمین دوره آن به سبب عدم کاهش شیوع بیماری کرونا و شمار مبتلایان، کنسل شد.
ستاد نانو دراین زمینه اعلام نمود که متعاقب عادی شدن شرایط در صورت امکان تاریخ برگزاری نمایشگاه بطور رسمی اعلام می شود.
لغو نمایشگاه دستاوردهای ۴۰ ساله جهاددانشگاهی
نمایشگاه دستاوردهای ۴۰ سال فعالیت جهاددانشگاهی که قرار بود در هفته منتهی به ۱۶ مردادماه سال ۹۹ و به مناسبت چهلمین سالگرد تشکیل این نهاد در تهران برپا شود، به سبب شیوع ویروس کرونا کنسل شد. هم چنین مراسم بزرگداشت سالگرد تشکیل جهاددانشگاهی و تقدیر از جهادگران نمونه نیز به صورت ارتباط تصویری اینترنتی انجام شد.
برگزاری مجازی بزرگترین نمایشگاه فناورانه
نمایشگاه دستاوردهای فناورانه پارک های علم و فناوری، پژوهشگاه ها و دانشگاه ها رویدادی است که هر ساله در هفته پژوهش و فناوری برگزار می شود، به شکلی که بیش از دو دهه از برگزاری هفته پژوهش و فناوری در کشورمان می گذرد و سال قبل این نمایشگاه شمع ۲۱ سالگی خودرا در حالی خاموش کرد که به سبب شیوع ویروس کرونا به صورت مجازی انجام شد.
برگزاری اینترنتی بزرگترین آزمون استخدامی بخش خصوصی
بمنظور جانمایی و تامین سرمایه انسانی کارآمد شرکت های موفق صنعتی، تجاری، فناوری و دانش بنیان از بخش خصوصی، انتخاب افراد شایسته و تطبیق شرایط تقاضاکنندگان شغلی با شرایط احراز مشاغل برای انتخاب بهترین داوطلب جهت تصدی شغل مربوط و همین طور ایجاد شرایط مناسب شغلی برای داوطلبان، برگزاری آزمون استخدامی شرکت های دانش بنیان طرح ریزی و سیاستگذاری شد.
این آزمون در ۹ حوزه شغلی "بازاریابی و فروش"، "سلامت"، "فناوری اطلاعات"، "فنی و اجرایی"، "کارشناسی و ارائه خدمات"، "مالی، اداری و حقوقی"، "مدیریتی"، "مهندسی" و "هنر، رسانه و آموزش" مبادرت به جایابی متخصصان در شرکت های دانش بنیان می کند.
این آزمون در چهارمین دوره برگزاری خود به سبب شیوع ویروس کرونا به صورت کاملا مجازی و آنلاین انجام شد.
شیوه نوین برگزاری اینوتکس ۲۰۲۱
ایتوتکس، رویدادی مهم و نقش آفرین برای ملاقات اجزای زیست بوم فناوری و نوآوری و محلی برای گردهمایی کلیه اجزای اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور است که طی آن متخصصان و کارشناسان، کارآفرینان، سرمایه گذاران، مخترعان و سیاست گذاران با یکدیگر ملاقات خواهند کرد.
تا کنون ۹ دوره از نمایشگاه بین المللی نوآوری و فناوری برگزار شده است که در آن بیش از ۱۸۵۰ شرکت و استارت آپ و نیز بازدید بیش از ۶۰ هزار نفر مخاطبان و انعقاد ۱۴۰ تفاهم نامه صورت گرفته است.
اینوتکس ۲۰۲۱ با روشی جدید و نوآورانه، به صورت تلفیقی از بخش های حضوری و مجازی در فضایی باز واقع در ناحیه نوآوری پردیس انجام شد.
نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی
نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی با عنوان "رینوتکس" (RINOTEX) در امتداد بهبود فضای کسب وکار دانش بنیان و با رویکرد توسعه و تجاری سازی فناوری برگزار می گردد.
نخستین دوره برگزاری نمایشگاه و جشنواره نوآوری و فناوری ربع رشیدی به سال ۱۳۸۴ تحت عنوان "نمایشگاه فناوری های پیشرفته ایران" Hi-tech و با حضور ۱۵۹ طرح فناورانه و دومین دوره آن با عنوان نمایشگاه "فناوری نو و پیشرفته ایران" بعد از یک وقفه ۹ ساله در سال ۱۳۹۳ با حضور تقریبی حدود ۶۰۰ طرح فناورانه انجام شد.
پنجمین نمایشگاه (۱۳۹۶) در جهت برندسازی در سطح ملی و بین المللی با تغییر نام به نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی – رینوتکس (RINOTEX۲۰۱۷) و با رویکرد دریافت هزینه جهت افزایش کیفیت برگزاری نمایشگاه شکل گرفت، در این دوره ۲۶ رویداد همزمان با مشارکت ذی نفعان حوزه های مختلف برگزار شد، در این دوره دبیرخانه نمایشگاه موفق به جلب توجه مسؤولین دولتی و بخش خصوصی جهت مشارکت بیشتر در برگزاری این نمایشگاه شد، به شکلی که جوایز ۳ نفر برتر از ۱۵ نفر برگزیده جشنواره توسط یکی از کارآفرینان استان آذربایجان شرق تقبل و پرداخت گردید.
هشتمین نمایشگاه رینوتکس بدلیل شرایط ویژه کرونائی، به شکل مجازی در چهار بخش "ایده های فناورانه"، "توسعه و تجاری سازی فناوری"، "فروش محصولات فناورانه و دانش بنیان" و "نیازمندی های فناورانه" انجام شد.
دو جشنواره علمی که با ادغام با یکدیگر به صورت مجازی برگزار شد
جشنواره "خوارزمی" در دو بخش "دانش آموزی" و "بین المللی" نام یک رویداد علمی است که توسط سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران انجام می شود. نام این جشنواره از نام محمد بن موسی خوارزمی دانشمند مشهور ایرانی گرفته شده است. این جشنواره از سال ۱۳۶۶ به صورت بین المللی شروع به کار کرد و سپس در سال ۱۳۶۸ با هدف جلب مشارکت دانش آموزان، بخش دانش آموزی نیز به آن افزوده شد.
جشنواره دانش آموزی خوارزمی هر ساله در هفته پژوهش و فناوری و بخش بین المللی آن همزمان با دهه فجر برگزار می شود؛ ولی سی و چهارمین جشنواره بین المللی خوارزمی و بیست و دومین جشنواره جوان خوارزمی به سبب شیوع ویروس کرونا با یکدیگر ادغام و در یک روز در هفته پژوهش و فناوری انجام شد.
مسابقه دانش آموزی نور
این مسابقه هر ساله بعنوان یکی از رویدادهای بنیاد علم و فناوری مصطفی (ص) در حوزه دانش آموزی با هدف امیدبخشی، هویت سازی و ترویج علم در بین نوجوانان جهان اسلام و مشارکت مراکز آموزشی و علمی برگزار می گردد.
در چهارمین دوره از مسابقه دانش آموزی نور، گرامیداشت پروفسور عمر یاغی؛ برگزیده جایزه مصطفی (ص) باتوجه به شیوع ویروس کرونا و عدم حضور دانش آموزان در مدارس خود، علاوه بر تمدید آن تا اختتام مردادماه ۹۹، شرایط ویژه ای برای این دوره از مسابقه دانش آموزی نور در نظر گرفته شد.
بعد از اتمام ارسال آثار، در چهارمین دوره مسابقه دانش آموزی نور، ۲ هزار و ۴۹۹ دانش آموز در قالب یک هزار و ۱۲۳ گروه شرکت کردند که تعداد ۷۳۰ فیلم ارسال کردند. شرکت کنندگان این دوره از مسابقه دانش آموزی نور از ۶ کشور جهان همچون مراکش، الجزایر، مالزی، هند، افغانستان و ایران بودند.
در دوره های قبلی، مراسم اختتامیه این رویداد دانش آموزی با حضور دانش آموزان در تهران برگزار می شد؛ اما به خاطر شیوع ویروس کرونا و پیش گیری از انتشار این ویروس و رعایت پروتکلهای بهداشتی، مراسم اختتامیه مسابقه دانش آموزی نور برگزار نشد.
جشنواره شیخ بهایی
جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی بعنوان نخستین و بالاترین رویداد فناوری و فن آفرینانه کشور تلاش می کند تا با حمایت و تشویق شرکت های دانش بنیان در امتداد حل مسائل و چالش های اساسی کشور گام بردارد. شناسایی و معرفی واحدهای فناور و فن آفرینان موفق به سرمایه گذاران بعنوان یکی از اهداف اصلی جشنواره، گامی بلند جهت توسعه فناوری و شکوفایی اقتصاد ملی با پشتیبانی از ایده های دانش بنیان و توان نخبگان کشورمان ایران است.
پانزدهمین دوره جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی به مدت دو روز به شیوه مجازی در اصفهان انجام شد و در نهایت در آیین اختتامیه این جشنواره بالاترین فن آفرینان، طراحان کسب وکار و سرمایه گذاران انتخاب، معرفی و مورد تجلیل قرار گرفتند.
جشنواره فارابی
جشنواره بین المللی فارابی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به صورت سالانه برگزار می گردد و طی آن به بررسی آثار حوزه علوم انسانی در دو سطح "جوان" (زیر ۳۵ سال) و "بزرگسال" می پردازد.
در یازدهمین دوره جشنواره بین المللی فارابی به سبب رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت مجازی از ۳۵ محقق حوزه علوم انسانی داخلی و خارجی تقدیر گردید.
رویداد دوشنبه های استارت آپی صندوق نوآوری و شکوفایی
دوشنبه های استارت آپی رویدادی برای جذب سرمایه های بخش خصوصی در توسعه فناوری شرکت های دانش بنیان، فناور و تیم های استارت آپی است.
تا حالا ۱۱۷ استارت آپ طرح های خودرا در حضور سرمایه گذاران ارائه کردند، ضمن آنکه ۳۴۰ میلیارد تومان سرمایه از طرف استارت آپ ها درخواست شد و حدود ۳۱ میلیارد تومان برای استارت آپ ها سرمایه جذب شده است که البته میزان جذب سرمایه بیشتر از این مقدار است؛ چونکه تعدادی از سرمایه گذاران مایل به اعلام سرمایه گذاری نیستند.
کلیه رویدادهای دوشنبه های استارت آپی در سال قبل به صورت آنلاین انجام شد.
فن بازار سلامت
پروسه توسعه اقتصادی دانش محور، نیازمند زیرساخت هایی برای تجاری سازی یافته های پژوهشی و تسهیل مبادلات و انتقال صحیح فناوری است و یکی از ابزارهایی که برای تسهیل کارهای توسعه فناوری، شفاف سازی و تقویت بازار فناوری در دنیا مورد استفاده قرار می گیرند، فن بازارها هستند.
فن بازار به مفهوم بازار فناوری و در حقیقت بازاری برای عرضه و فروش فناوری است؛ بدین جهت یک فن بازار دارای نقش های مهمی همچون بهره برداری از فناوری و پتنت های استفاده نشده، مبادله فناوری و نقش واسطه گری بین عرضه کنندگان و متقاضیان، ارائه ارتباط های در رابطه با فناوری همچون شیوه های تجارت و تجاری سازی فناوری ها و بازاریابی برای آنها و خدمات پشتیبانی همچون جستجوی عرضه کننده و متقاضی فناوری و خدمات مالی است.
فن بازار ملی سلامت بطور اختصاصی به مشاوره و اطلاع رسانی صحیح در حوزه های فناوری سلامت می پردازد و در نقش یک استراتژی نوین در زمینه توسعه و انتقال فناوری زیستی در کشور فعالیت می کند و در این راستا دانشگاه علوم پزشکی تهران از سال ۱۳۹۴ بمنظور توسعه و ترویج فرهنگ فناوری و پشتیبانی از طرح های فناورانه روز ۱۸ آبان مصادف با «روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه» را با نام «روز فناوری سلامت» نام گذاری کرده است. به همین دلیل «دبیرخانه دائمی فن بازار ملی سلامت» در دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل شد که در امتداد پشتیبانی از تولید دانش بنیان داخلی با گشودن هرچه بیشتر درهای بازار سازمان های دولتی و عمومی به روی فروش این نوع از محصولات برنامه ریزی نموده است.
ولی ششمین همایش و فن بازار ملی سلامت به سبب حاکم شدن شرایط ناشی از شیوع ویروس COVID-۱۹ به صورت مجازی انجام شد.
هفته آگاهی از مغز
هفته های آگاهی از مغز رویدادی است که از طرف ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی برای ترویج و ارتقای دانش علوم شناختی، گسترش آگاهی و شناخت نسبت به ساختار مغز برگزار می گردد و طی یک هفته برنامه هایی در امتداد ارتقای بهداشت و توانمندسازی مغز و راه های جلوگیری از کاهش توانایی مغز برگزار می گردد.
ششمین هفته آگاهی از مغز امسال با شعار "مغزت را بشناس" در حالی از روز ۹ اسفندماه سال قبل شروع به کار کرد که باتوجه به شرایط پاندمی کووید ۱۹، بصورت آنلاین انجام شد.
جشنواره و المپیاد نانوی دانش آموزی
المپیاد دانش آموزی علوم و فناوری نانو فعالیتی است که ابتکار برگزاری آن با این عنوان متعلق به کشور ماست. به این معنا که در کشورهای دیگر مسابقات دانش آموزی با تعیین یک طرح مشخص و یا اردوهای یک هفته ای آموزش کارهای آزمایشگاهی برگزار می شود، اما ترکیب مناسبی از رقابت همزمان در حیطه نظریه و عملی که همه مباحث اصلی مطرح در علوم و فناوری نانو را در برگیرد، تابحال در هیچ کشوری اجرا نشده است.
تا حالا ۱۰ دوره المپیاد دانش آموزی نانو در مراحل مختلف به صورت برگزاری آزمون نظریه در سطح کشور و برگزاری یک اردوی علمی-عملی برای برگزیدگان مراحل نظریه برگزار شده است و برگزیدگان نهایی باتوجه به آزمون های مرحله عملی معرفی شده اند.
دوره یازدهم این المپیاد در سه دوره شامل دو مرحله کتبی و یک مرحله عملی انجام خواهد شد.
آزمون مرحله اول یازدهمین المپیاد دانش آموزی علوم و فناوری نانو در شهریورماه سال قبل به صورت آنلاین اجرا شد. آزمون مرحله دوم به صورت حضوری و با حضور ۳۴۱ دانش آموز برگزیده مرحله اول در ۱۹ حوزه به صورت هم زمان و در ۱۷ استان کشور انجام شد و ۳۰ نفر برتر به مرحله پایانی رسیدند.
مرحله پایانی باتوجه به شرایط و برای محافظت از سلامت داوطلبان و جلوگیری از تجمع دانش آموزان، به صورت مجازی-حضوری در چهار شهر انجام شد.
جشنواره دانش آموزی علوم و فناوری نانو نیز در سال قبل به صورت زنده از صفحه اینستاگرام باشگاه نانو پخش و از طرح های برتر جشنواره در بخش های مختلف به صورت مجازی تقدیر گردید.
لغو برگزاری جشنواره گیاهان دارویی
جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی و داروهای گیاهی و فرآورده های طبیعی هر دوسال به همت ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام می شود. این رویداد به نوبه خود بزرگترین گردهمایی تمام فعالان این حوزه شامل فناوران، تولید کنندگان، پژوهشگران و صادرکنندگان بشمار می رود.
به رغم انجام اقدامات اولیه و برنامه ریزی های صورت گرفته برای برگزاری این رویداد از ۸ تا ۱۰ مهرماه سال گذشته، ولی به سبب شیوع ویروس کووید ۱۹، پنجمین دوره این رویداد برگزار نشد.



1400/01/05
00:54:47
5.0 / 5
1028
تگهای خبر: آنلاین , اقتصادی , اینترنت , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
لیدی شال LadyShal